0%

Historie obalů

Dnes je vše daleko jednodušší než dřív. Přijdeš k ledničce, otevřeš ji a vytáhneš si něco k jídlu nebo pití. Obvykle pak zbytek jídla nebo nápoje, který je v obalu, vrátíš zpět. Lidé skladovali potraviny i v minulosti, podívejme se, jak to dělali.

 

Pravěk

Ve starých dobách neexistovaly obaly, jak je známe dnes. Na uchování potravin se používaly dřevěné, keramické a proutěné nádoby.
Žádné plastové, skleněné nebo papírové obaly tehdy nebyly, a tak pračlověk používal různé směsi bylin, aby udržel maso dlouho čerstvé. Sypké potraviny a drobné plody se v pravěku skladovaly v pytlích z kůže nebo v proutěných koších. Postupně byla vynalezena keramika a v ní bylo možné skladovat i víno, pivo nebo mléko. K lepšímu uchovávání nápojů se vyráběly nádoby ze dřeva. Ostatně, například víno se dodnes uchovává v sudech, protože dřevo mu dodává nezaměnitelnou chuť.
 

Skleněné nádoby se využívají již tisíce let. K vyfukování skla se používají sklářké píšťaly.Starověk
První informace o skle pochází již z období 4000 let před naším letopočtem a první objevené sklářské výrobky jsou z období 1250 let před naším letopočtem. Takže je mohl vyrobit třeba tvůj více jak 170x pra dědeček. O dalších 1200 let později vynalezli staří Syřané sklářskou píšťalu a začali vyrábět foukané sklářské výrobky.
 

Novověk
Na ledničku si lidé museli počkat až do roku 1626, kdy ji vynalezl Angličan Francis Bacon. Lednička ale tenkrát nebyla napájena elektřinou. Šlo o nádobu naplněnou sněhem, ve které se uchovávaly potraviny.
 

Postupem času se způsoby balení začínaly zdokonalovat. Významnými vynálezy své doby byl voskovaný papír, konzervy i uzavíratelné sklenice.Moderní dějiny
K balení můžeme použít i obyčejný papír. Pro většinu potravin to ale není nejšťastnější
řešení. Když se ohlédneme za objeviteli nepromokavého papíru, tak se ocitneme znovu
v Anglii. Pan Ackerman zjistil už v roce 1800, že stačí potřít jednu vrstvu papíru
voskem.Takto se třeba balilo maso nebo máslo. Potraviny tak byly chráněny před
nečistotami a hmyzem.
 

Za to, že známe konzervy, můžeme vděčit francouzskému císaři Napoleonu Bonapartovi, který slíbil odměnu tomu, kdo vymyslí způsob, jak uchránit potraviny před zkažením. Byl to jeho vrchní kuchař Nicholas Appert, kdo přišel s novou převratnou metodou. Ovoce a zeleninu naskládal v cukerných a octových nálevech do sklenic a maso do keramických hrnců. Jejich víčka zalíval pečetním voskem. Tak vznikly předchůdci prvních konzerv.

 

Nápojové kartony jsou jeden z nejmladších druhů obalu. V současné době se tyto obaly těší velké popularitě.

První nápojové kartony se objevily na pultech v roce 1952 ve Švédsku. O 10 let později
se začala prodávat i „trvanlivá“ verze obalu, jehož součástí byl také hliník.

Ahoj, jmenuji se Tonda Obal a mým koníčkem je vše, co se týká odpadů. Jsem rád, že jsi zavítal na mé stránky. Pokud se chceš dozvědět něco o třídění a recyklaci odpadu, tak jsi tu správně.